Uitgelicht

Groot onderhoud in de wijk Westerzicht

In april 2020 wilden we, na een intensieve voorbereiding, van start gaan met de onderhoudswerkzaamheden aan 135 woningen in de wijk Westerzicht in Vlissingen. In het geval van Westerzicht moesten we redelijk wat werkzaamheden binnenshuis doen. Dus door het coronavirus konden we toen niet zomaar bij de bewoners van deze huurwoningen in huis stappen. Maar in juni 2020 gingen we, na de nieuwe bezoekjes aan de bewoners, dan tóch van start. Eric Zegers van De Schrijver Vastgoedonderhoud geeft een update.

Goed en veilig gevoel

Met inachtneming van de RIVM-regels en in goed overleg met de opdrachtgever en bewoners vonden we een manier om de werkzaamheden te kunnen opstarten. Het was een complexe legpuzzel, aangezien corona de wereld nog niet uit is en bewoners meer thuis zijn dan normaal. Maar deze puzzel legden we graag. Voor ons en voor de opdrachtgever, maar vooral voor de bewoners. Zij moeten de werkzaamheden met een goed en veilig gevoel tegemoet kunnen zien. 

Wat we doen in Westerzicht

We kregen de opdracht om groot onderhoud aan de woningen te plegen, deze duurzamer te maken en de energielasten voor de bewoners te verlagen. Zo verwijderen we asbesthoudende luchtkokers en vervangen deze door een modern ventilatiesysteem. We vervangen de oude dakramen voor nieuwe en plaatsen zonnepanelen op het dak. De bergingen voorzien we van een nieuw plat dak. En tot slot zorgen we ervoor dat de kunststof kozijnen en de polyester goten en dakranden gereinigd worden én van een waslaag voorzien worden.   

135 opdrachtgevers

Deze werkzaamheden voeren we uit voor woningbouwvereniging L’Escaut. Zij zochten een partij die de werkzaamheden goed uitvoert en de duurzaamheidsdoelen behaalt, maar vooral ook begrijpt hoe je met bewoners om moet gaan, namelijk met zichtbare en voelbare betrokkenheid. En laat dat nou onze unieke kracht zijn. De bewoners staan bij ons centraal. Wij zien hen in dit project dan ook als 135 individuele opdrachtgevers die we allemaal naar tevredenheid willen helpen. 

Vitamine A 

Wij geven bewoners vooral Vitamine A: aandacht. We gaan persoonlijk bij ze langs en leggen uit wat er wanneer gebeurt, wat we precies gaan doen en wat ze kunnen verwachten. Gedurende het hele proces kunnen de bewoners ook altijd op ons online bewonersplatform terecht voor informatie. 

Zo min mogelijk overlast

In het geval van deze wijk Westerzicht moeten we redelijk wat werkzaamheden binnenshuis doen. Dat betekent voor de bewoners mensen over de vloer en spullen tijdelijk elders plaatsen. Om de bewoners zo min mogelijk overlast te laten ervaren, plannen we de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk in en denken we mee. Zo plaatsten we tijdelijke opbergunits in de straat waar ze hun spullen zo lang konden stallen.

Complimenten

De werkzaamheden bij een deel, 44 om precies te zijn, van de woningen is inmiddels voltooid. Ondanks hier en daar wat uitdagingen, krijgen we mooie complimenten van de bewoners. De overlast bleek reuze mee te vallen. Er is de afgelopen maanden keihard gewerkt en de communicatie is altijd heel duidelijk. Dat doet ons goed. Net als de wetenschap dat deze bewoners, die we gedurende het traject steeds beter leerden kennen, nu kunnen genieten van een comfortabelere en gezondere woning met een lagere energierekening. Of het lukt om half oktober gereed te zijn met alle woningen? Dat moet!